Cultura. Kysely 76 Nukkuminen ja unet

 

 Kuva: Artie_navarre/pixaby.com

Vietämme sängyssä suuren osan elämästämme, mutta raportit kertovat toistuvasti, että nukumme yhä vähemmän. Tässä kyselyssä pyydämme kokemuksia nukkumisesta ja unista. Kysely on tehty yhteistyössä Lundin yliopiston Folklivsarkivetin kanssa.


Kysymysten tarkoituksena on johtaa pohdintaan, eli niihin ei tarvitse vastata yksitellen. Jos haluat voit kirjoittaa vastauksen tietokoneella ja kopioida sen kyselyyn. Taustatiedot ja hyväksyminen ovat pakollisia.

Jos tarvitset enemmän aikaa, niin käytä tietokoneesi kirjoitusohjelmaa ja kopioi sen jälkeen vastauksesi niille varattuihin tiloihin.

 

Sinun ei tarvitse vastata kaikkiin kysymyksiin, vaan voit itsenäisesti muotoilla omat vastauksesi käyttämättä näitä vastaustiloja. Kysymyksen jälkeen oleva kysymysmerkki antaa lisätietoa siitä, mitä meitä kiinnostaa (laita kursori/hiiri kysymysmerkin kohdalle).

Voit lähettää myös digikuvia vastauksen liitteenä. Anna tällöin niistä tiedot!

 

Kysely on alkujaan työstetty Lundin yliopiston Folklivsarkivetissä (LUF 251) 2018, ja vähän muokattuna Åbo Akademin Culturassa 2018-19.


Enkäten på svenska här

 

Kysely nukkumisesta ja unista

1. Lapsuusajan uni
Mitä muistat nukkumaanmenosta ja nukkumisesta lapsuudessasi? Oliko teillä tarkat rutiinit? Oliko teillä tapana laulaa, kertoa iltasatuja, lukea kirjoja tai lausua iltarukous?

Muistatko niistä jonkun, joka toistui usein? Oliko teillä säännöllisiä ilmaisuja, lastenloruja, tapoja toivottaa hyvää yötä ja muistako mitä ne olivat? Kerro meille, miten nukkumaanmeno tapahtui.

2. Muutokset vuosien varrella
Nukkumistottumukset voivat muuttua, kun arkielämä muuttuu. Ovatko nukkumistottumuksesi muuttuneet vuosien varrella ja jos, niin millä tavalla? Esimerkiksi siirtyessä koulusta työelämään, pienen lapsen vanhempana ollessa, siirtyessä työstä eläkkeelle, työttömyyden aikana tai sairaana ollessa.


Oletko tehnyt yövuoroa ja miten se on vaikuttanut sinuun? Onko sinulla kokemusta erillisistä makuuhuoneista parisuhteessa? Onko unentarpeesi ja päivittäinen rytmisi ollut yhdenmukainen ympäristön odotusten ja vaatimusten kanssa?

3. Nukkuminen nyt
Onko sinulla jokin nukkumaanmenoajan rutiini? Kerro mielellään yksityiskohtaisesti. Onko radio, televisio, kirjat tai jokin muu osa rutiiniasi? Jos käytät matkapuhelinta tai kannettavaa tietokonetta, tuleeko se mukaasi sänkyyn? Jaatko sänkysi jonkun muun  kanssa: rakkaan, lapsen tai kotieläimen, ja minkälaisia kokemuksia ja ajatuksia sinulla on tästä? Saavatko lemmikit olla  makuuhuoneessa, onko tärkeää, että lapset nukkuvat omassa sängyssään, häiritseekö rakas uniasi kuorsaamalla, lukemalla lukuvalo päällä tai puhumalla unissaan? Kuinka hyvin sopeudut nukkumaan muissa ympäristöissä kuin kotona? Esimerkiksi matkustaessa, ystävien tai sukulaisten luona tai sairaalassa?

Onko makuuhuone paikka, jonka näytät vieraille, vai pidätkö oven kiinni ja jos niin, miksi? Onko makuuhuoneellasi toinen tehtävä päivällä, vietätkö aikaa makuuhuoneessa päivän aikana? Mitä sinulla on yöpöydälläsi? Saatko mielestäsi tarpeeksi unta?

4. Uneen puute ja unettomuus

Oletko kärsinyt unettomuudesta? Jos vastaus on myönteinen, mikä oli syy ja miten toimit sen suhteen? Tunnetko keinoja nukahtaa helpommin, ja jos, oletko käyttänyt niitä? Oletko hakenut ammattiapua tai syönyt lääkkeitä?

Nukutko päiväunta? Kuvaile kokemuksiasi. Miten hoidat uneliaisuutta? Onko sinulla jotain keinoja hereillä pysyttelemiseksi? Oletko koskaan nukahtanut tahattomasti kotisi ulkopuolella?

5. Unet

Muistatko uniasi, kun heräät? Jos niin, yritätkö tulkita niitä? Kerro meille unista, jotka muistat ja oletko antanut niille merkityksen. Puhutko unistasi muiden kanssa? Oletko nähnyt selko- tai enneunia (unia, jotka ovat käyneet toteen)? Kuvaile mielellään. Onko sinulla toistuvia unia tai painajaisia, ja jos on, muistatko jonkun niistä? Näetkö unissasi toistuvia kuvioita esimerkiksi erilaisista elämäntilanteista, kuten lapsuudesta, muutoksista, surusta, ilosta tai stressistä?

Taustatiedot

Taustatiedot ovat tutkimuksissa käyttettäviä vastauksesi kanssa.

Yhteystiedot

Yhteystietoja käyttävät ainoastaan Culturan henkilökunta. Jos olet kiinnostunut tulevista kyselyistämme sinun täytyy ilmoittaa ainakain sähköpostiosoitteesi. Mikäli haluat olla täysin anonyymi täytät vain taustatiedot.

Yhteistyö arkiston kanssa

Sopimus kyselyvastauksen käytöstä ja arkistoinnista

Hyväksyn että vastaukseni ja mahdolliset liitteet sekä yhteystiedot arkistoidaan Åbo Akademin kulttuuritieteiden arkisto Culturassa missä ne säilytetään arkiston kokoelmissa ja tietokannoissa.

Vastausta saa käyttää tutkimuksissa yleisten tutkimuseettisten tapojen mukaan.

Osittainen tallennus

Tietojen lähetys

HUOM! Mikäli et halua lähettää liitteitä, valitse silti "Jatka liitteiden lähetykseen" ja sitten "Tallennus valmis", minkä jälkeen valitset "OK", ja vastaukset saapuvat meille.

Kiitos vastauksestasi!