Cultura. Kysely 77. Kulutus ja ostaminen

 

 Kuva: pexel.com

1900-luvun jälkipuoliskolla kulutus tai ”shoppailu” yleistyi kaikkialla. Kulutustavat muuttuivat vähitellen ja tuotteiden hankinta sai monia uusia muotoja. Olemme kiinnostuneita kertomuksista siitä miten uusia tuotteita hankittiin itselle, perheelle tai lahjoina. Mitkä olivat syyt ja motiivit ostoksiin ja mitä tyydytystä puolestaan kulutus antoi ostajalle? Mistä ideat ostoksiin tulivat ja mitä keinoja käytettiin uusien tavaroiden hankintaan?

Seuraaviin kysymyksiin voi vastata keskittymällä joihinkin vuosi­kymmeniin tai kertomalla kuinka kulutustavat ovat muuttuneet. Vaikka monet kysymyksistä on esitetty nykymuodossa vastaukset voivat kertoa myös menneistä vuosi­kymmenistä.

Voit myös vapaasti kuvailla miten käsität kulutusta ja kaupankäyntiä.

Kysymysten tarkoituksena on johtaa pohdintaan, eli niihin ei tarvitse vastata yksitellen. Jos haluat voit kirjoittaa vastauksen tietokoneella ja kopioida sen kyselyyn. Taustatiedot ja hyväksyminen ovat pakollisia.

Kysymyksen jälkeen oleva kysymysmerkki antaa lisätietoa siitä, mitä meitä kiinnostaa (kohdista kursori/hiiri kysymysmerkin kohdalle)

Ota huomioon, että vastaukset voi lähettää vain kerran, mikäli et ilmoita sähköpostiosoitettasi (paikka lomakkeen loppuosassa).

 

Kysely on tehty yhteistyönä Culturan ja prof. em. Anna-Maria Åströmin kanssa.


Enkäten på svenska här

Rekisteriseloste

 

Kysely Kulutus ja ostaminen

1. Minun tapani tehdä ostoksia

Voitko yleisesti kuvailla, miten ostotottumuksesi ovat muuttuneet ja kehittyneet muutaman vuosikymmenen aikana?  Kerro meille kaupoista ja myymälöistä, jotka ovat olleet sinulle tärkeitä. Milloin olet käynyt tavarataloissa ja suuremmissa kauppakeskuksissa? Mitkä ostorutiinit ja mitä kulutusta muistat parhaiten? Noudattivatko ostotottumukset vuodenaikoja? Kenelle ostit tavaroita ja ostiko joku toinen tuotteita sinulle? Miten nykyinen kulutus eroaa 1900-luvun lopun tai sitä aikaisemmasta kulutuksesta?

2. Uusinta uutta

Mistä sai tietoa uutuuksista kaupoissa? Käytitkö luetteloita, joista sai tilata tavaroita postitse tai menitkö mieluiten itse myymälään? Kuvaile miten uutuustuotteita esiteltiin myymälöissä? Kerro myös miten itse hankit tuotteita. Mitä uusi hankinta merkitsi sinulle ja mitä tunteita se saattoi herättää? Kuvaile joitakin konkreettisia ostoksia. Kerro meille erityisistä uutuuksista, joita muistat eri vuosikymmeniltä! Kuka perheessä välitti eniten uutuuksista? Mitkä uutuudet kiinnostavat tänä päivänä? Miten uudet kauppakeskukset vaikuttivat tottumuksiisi? Teetkö muutakin kuin ostoksia kauppakeskuksissa? Teetkö myös ikkunaostoksia? Kerro niistä.

3. Minä ja kotini

Onko sinulla selviä ajatuksia siitä, mitä haluat, kun menet ostamaan jotain? Onko tarve aina ohjannut ostoksia vai onko idea tullut jostain muualta (mainonta, aikakauslehdet, ystävät ja tuttavat)? Miten perheenjäsenet ja kodin tarpeet määräävät uusien tuotteiden hankinnassa? Miten olette uudistaneet kotianne? Seuraatko sinä tai perheesi kodinsisustamisen kehitystä ja trendejä? Miten hankit(te) näitä tuotteita?

4. Paikan täyttäminen

Mihin paikkaan ostamasi tuote päätyy ja miten se toimii yhdessä jo olemassa olevien tavaroiden kanssa? Miten löydät tuotteita jotka sopivat aiempien kanssa? Mitä pidät näissä päätöksissä tärkeäna, ja miten vanhat tavarat ja tuotteet vaikuttavat asiaan? Milloin tuote muuttuu tai mielletään ”vanhaksi”? Kerro myös vaatteista ja niiden ostamisesta näissä suhteissa.

5. Ostoskättäytyminen muuttuu
Mitä ajattelet tämän päivän kuluttamisesta ja ostotavoista? Kerro miten hyödynnät käytettyjä tuotteita ja erinäistä uusiokäyttö- tai ”vintage”-tavaraa? Miten ostaminen palkitsee ostajan tunteita? Kerro myös miten hillitset ostonhimoa. Onko sinut koskaan ”vietelty” ostamaan enemmän kuin halusit? Miten kauppa­paikkojen muuttuminen ja/tai nettikauppa on merkinnyt kulutuksesi suhteen? Näetkö kulutuksessa yhteyksiä yhteiskunnan muuhun kehitykseen?

Taustatiedot

Taustatiedot ovat tutkimuksissa käyttettäviä vastauksesi kanssa.

Yhteystiedot

Yhteystietoja käyttävät ainoastaan Culturan henkilökunta. Jos olet kiinnostunut tulevista kyselyistämme sinun täytyy ilmoittaa ainakain sähköpostiosoitteesi yhteystietoihin. Mikäli haluat olla nimetön täytät vain taustatiedot.

Yhteistyö arkiston kanssa

Sopimus kyselyvastauksen käytöstä ja arkistoinnista

Hyväksyn että vastaukseni ja mahdolliset liitteet sekä yhteystiedot arkistoidaan Åbo Akademin kulttuuritieteiden arkisto Culturassa missä ne säilytetään arkiston kokoelmissa ja tietokannoissa.

Vastausta saa käyttää tutkimuksissa yleisten tutkimuseettisten tapojen mukaan.

Osittainen tallennus

Tietojen lähetys

Kiitos vastauksestasi!