Kysely 78 Älypuhelin

 

 

Arkielämän kytkeytyessä yhä enemmän digitaaliseen maailmaan on älypuhelimista tullut lähes erottamaton osa yhteiskuntaa. Riippumatta siitä omistaako älypuhelimen tai ei, kaikkien on jollain tavalla suhtauduttava nykymaailman teknologiaan. Åbo Akademin kulttuuritieteellinen arkisto Cultura kerää nyt tarinoita ja kokemuksia älypuhelimesta, sen käytöstä ja läsnäolosta arjessa.

 

Kysymysten tarkoituksena on johtaa pohdintaan, eli niihin ei tarvitse vastat yskitellen. Jos haluat voit kirjoittaa vastauksen tietokoneella ja kopioida sen kyselyyn. Taustatiedot ja hyväksyminen ovat pakollisia.

 

Jos tarvitset enemmän aikaa, niin käytä tietokoneesi kirjoitusohjelmaa ja kopioi sen jälkeen vastauksesi niille varattuihin tiloihin. Huomio että vastausta voi lähettää vain kerran ellet anna sähköpostiosoitettasi lomakkeen lopussa ("Osittainen tallennus"). Tätä osoitetta käytetään vain lomakkeeseen myöhemmin palaamista varten, joten poista osoitetta kun lähetät lopullisen vastauksen!

 

Sinun ei tarvitse vastata kaikkiin kysymyksiin, vaan voit itsenäisesti muotoilla omat vastauksesi käyttämättä näitä vastaustiloja.

 

Voit lähettää myös digikuvia vastauksen liitteenä. Anna tällöin niistä tiedot!

 

Sähköinen lomake on avoinna 31.12.2020 saakka.

 

Kysely on tuotettu yhteistyössä Åbo Akademin Kulttuurianalyysin opiskelijoiden kanssa ja vastaukset arkistoidaan Culturassa.

 

Kyselylomake

1. Älypuhelin

Milloin sait/hankit ensimmäisen älypuhelimesi? Muistatko mikä malli se oli? Mikä malli sinulla on nyt? Kuinka usein ostat uuden älypuhelimen, ja mitkä tekijät vaikuttavat puhelimen valintaan? Kerro! Millä nimellä kutsut laitetta, esim. matkapuhelin, älypuhelin, smartphone, kännykkä, tai vastaava?

2. Arkikäyttö ja turvallisuus

Kerro mihin käytät älypuhelintasi arjessa. Mitä/minkälaisia sovelluksia käytät ja mihin tarkoituksiin? Milloin ja missä käytät puhelinta, millaisissa tilanteissa? Menetkö johonkin ilman puhelintasi? Kuvaile miltä tuntuu olla ilman puhelinta. Koetko älypuhelimen turvalliseksi? Miksi/miksi et? Miten suhtaudut esimerkiksi älypuhelimen käyttöön talouden hallinnassa, kuten pankki- ja maksupalvelujen käytössä?

3. Muiden seurassa

Miten koet älypuhelimen sosiaalisissa yhteyksissä, esim. perheen ja ystävien seurassa, kahvitaukojen aikana töissä, tai vastaavissa tilanteissa? Mihin käytät puhelinta sosiaalisissa tilanteissa? Näytätkö esimerkiksi kuvia muille? Miten koet sen, että muut ihmiset ympärilläsi käyttävät puhelinta sosiaalisissa tilanteissa? Onko tilanteita, joissa mielestäsi älypuhelimen käyttö on sopimatonta? Kuinka suhtaudut esimerkiksi video- tai valokuvaamiseen ravintolaillan aikana, työssä, sairaalassa, hautajaisten aikana, onnettomuuden aikana, tai vastaavissa tilanteissa?

4. Viestintä

Minkälaiseen viestintään käytät älypuhelinta, esim. puheluihin, viestien lähettämiseen, sosiaaliseen mediaan, vai johonkin muuhun? Kenen kanssa kommunikoit milläkin tavalla? Onko esim. ihmisiä, joille vain soitat, tai ihmisiä, joihin otat yhteyttä vain sosiaalisen median kautta? Kuinka kommunikoit eniten, esim. pikaviesteillä, hymiöillä, vai jollain muulla? Millaista tietoa jaat älypuhelimen kautta? Onko jotain mitä saatat jakaa sähköisesti, mutta jota et kertoisi ”tosielämässä” tai päinvastoin? Jos on, mitä ja miksi? Anna mielellään esimerkkejä.

5. Terveys

Miten kuvittelet älypuhelimen vaikuttavan terveyteen? Koetko, että se vaikuttaa tai on vaikuttanut oman terveyteesi? Jos on niin millä tavalla? Käytätkö sovelluksia terveytesi tukemiseen, kuten askelmittaria, meditaatio-oppaita, tai vastaavia? Jos käytät, kerro mielellään mitä ja miten. Koetko, että olet älypuhelimesta riippuvainen? Luuletko, että on helpompaa tulla riippuvaiseksi älypuhelimesta kuten esim. tietokoneesta? Miksi tai miksi ei? Jos olet aiemmin käyttänyt perinteistä matkapuhelinta, käytätkö älypuhelinta enemmän vai vähemmän kuin käytit matkapuhelinta?

Taustatiedot

Tausratiedot ovat tutkimuksissa käytettäviä vastauksesi kanssa.

Yhteystiedot

Yhteystietoja käyttävät ainoastaan Culturan henkilökunta. Jos olet kiinnostunut tulevista kyselyistämme sinun täytyy ilmoittaa ainakain sähköpostiosoitteesi. Mikäli haluat olla täysin anonyymi täytät vain taustatiedot.

Yhteistyö arkiston kanssa

Sopimus kyselyvastauksen käytöstä ja arkistoinnista

Hyväksyn että vastaukseni ja mahdolliset liitteet sekä yhteystiedot arkistoidaan Åbo Akademin kulttuuritieteiden arkisto Culturassa missä ne säilytetään arkiston kokoelmissa ja tietokannoissa.

Vastausta saa käyttää tutkimuksissa yleisten tutkimuseettisten tapojen mukaan.

Osittainen tallennus

Tietojen lähetys

HUOM! Mikäli et halua lähettää liitteitä, valitse silti "Jatka liitteiden lähetykseen" ja sitten "Tallennus valmis", minkä jälkeen valitset "OK", ja vastaukset saapuvat meille.

Kiitos vastauksestasi!