Kysely 79 Kesämökkielämää – käyttö, yhteisomistus, perintö

 

 

Monille kesämökki, loma-asunto, huvila tai möksä on tärkeä paikka, jossa perhe, sukulaiset ja ystävät kohtaavat. Vaikka mökki on usein hyvinvoinnin ja rentoutumisen paikka, mökkeily voi myös aiheuttaa sekä pikkuriitoja että avoimia konflikteja. Niitä voi syntyä yhteisomistuksen yhteydessä, kun odotukset kesäelämästä ovat erilaiset, tai mökin perintökysymysten yhteydessä. Kesämökki ja mökkeily herättävät paljon tunteita, sekä myönteisiä että kielteisiä.Tämä kysely koskee juuri näitä näkökohtia mökkielämästä ja toivomme, että käyttäisit aikaasi kyselyyn vastaamiseen.

 

Kysely on rakennettu kolmen keskeisen teeman ympärille. Ensimmäinen aihe on kesämökin käyttö. Tässä yhteydessä on kysymys myös sinulle, jolla ei ole kesämökkiä, mutta haluaisit sellaisen – tai ehdottomasti et. Toinen aihe koskee kesämökkiä useiden perheiden tai sukupolvien yhteisenä kesäasuntona. Kolmas aihe keskittyy kesämökkeihin ja perintökysymyksiin. Vastauksia käytetään tutkimukseen kesämökeistä, jossa käytetään nimettömiä lainauksia aineistosta.

 

Kyselyn kysymykset on tarkoitettu sinulle inspiraationa. On täysin sinusta kiinni, haluatko seurata niitä vai kertoa vapaasti kyselyn teemoista. Kysely on avoinna 31.8.2021 saakka. Vastaukset arkistoidaan Åbo Akademin Kulttuuritieteiden Cultura-arkistoon. Voit vastata kyselyyn nimettömästi. Mahdollisen tutkimushaastatteluun osallistumista varten annettuja yhteystietoja käytetään vain tutkimusprojektin aikana. Arkistoitua ainestoa käsitellään arkistosääntöjen, voimassa olevan lainsäädännön, käytännön ja hyvän tutkimustavan mukaisesti.

 

Huomio, että vastausta voi lähettää vain kerran ellet anna sähköpostiosoitettasi lomakkeen lopussa ("Osittainen tallennus"). Tätä osoitetta käytetään vain lomakkeeseen myöhemmin palaamista varten, joten poista osoitetta kun lähetät lopullisen vastauksen! Arkisto ei missään tapauksessa rekisteröi osoitetta.

 

Voit myös lähettää digikuvia vastauksen liitteenä. Anna tällöin niistä tiedot!

 

Kyselyn sisältöä koskeviin kysymyksiin vastaa Lena Marander-Eklund (lmarande@abo.fi) ja teknisiin kysymyksiin vastaa Bettina Westerholm (bettwest@abo.fi).

 

För att besvara frågelistan på svenska, klicka här.

Dataskyddsbeskrivning

 

Kyselylomake

1. Kesämökki – ympäristö ja toiminta

Kesämökki, loma-asunto, huvila tai möksä – rakkaalla lapsella on monta nimeä. Monille kesämökki herättää voimakkaita tunteita, joista haluaisimme sinun kertovan. Samalla kaikilla ei ole pääsyä mökille. Tämä osa on suunnattu sekä niille, joilla on, että niille, joilla ei ole kesämökkiä.

Mitä kesämökki merkitsee sinulle? Kerro, millainen kesämökki sinulla on (kunto, mukavuudet, etäisyys kodista, meren/järven/muun laidalla). Kuvaile kesämökin ympäristöä (ulkorakennukset, puutarha, sauna jne.). Mitä nimitystä käytät kesämökistäsi? Millaisia odotuksia sinulla on mökkeilystä? Toivotko puuhaa ja/tai laiskottelua? Mitä teet kesämökilläsi? Kerro, miltä kesämökin ja sitä ympäröivän pihan tulisi sinusta näyttää. Kuvaile, millainen näkymä sinulla on mökistäsi. Miten luonto ilmenee siinä ja sen ympäristössä? Kuinka otat ympäristön huomioon mökissä? Kuinka kesämökki ja sen ympäristö ovat muuttuneet vuosien varrella? Onko siihen ja sen ympäristöön liittyviä tulevaisuuden haasteita? Jos sinulla ei ole kesämökkiä, haluaisitko sellaisen? Miksi/miksi et?

2. Kesämökkien yhteisomistus

Kesämökki on usein, muttei aina, koti, jossa asuu kesäisin useita sukupolvia. Mikäli tämä koskee sinua, vastaa alla oleviin kysymyksiin.

Kuka omistaa kesämökin? Onko useita, jotka omistavat sen yhdessä (perhe/sukulaisia/ kaveriporukka)? Kuvaile, kuinka kesämökkielämä käytännössä sujuu. Oletteko kaikki siellä yhdessä, vai onko laadittu aikataulu, ja jos on, onko joku, jolla on etuoikeus mökillä oleskeluun? Asuuko siellä useita sukupolvia samanaikaisesti? Kuinka päätetään työpanoksista, hankinnoista ja toiminnoista (ruoka-ajat, ruokaostot, siivous, nukkumisjärjestelyt, sauna-ajat, puutarhanhoito, kalastus, leikki, juhlat)? Kuka maksaa korjaukset, hankinnat, verot ja veloitukset? Onko aikoja, jolloin yhteiselämä ja yhteisomistus johtavat kiistoihin tai konflikteihin? Onko kesämökissä oleskeleviin eri ihmisiin kytketty erilaisia ääneen lausumattomia odotuksia? Kerro vapaasti ja mieluummin yksityiskohtaisesti tällaisista tapahtumista!

3. Kesämökit ja perintöasiat

Monella kesämökillä sukupolvenvaihto on ajankohtainen, kun 1960- ja 1970-luvuilla rakennettujen mökkien omistajat vanhenevat. Tämä herättää kysymyksiä perinnöstä ja kesämökin mahdollisesta myynnistä – usein arkaluontoisia aiheita. Tässä osassa kysymme kesämökkien perintöasioista.

Onko sinulla odotuksia siitä, että kesämökki pysyisi suvussa tulevaisuudessa? Oletko antanut kesämökin ennakkoperintönä tai lahjaksi yhdelle tai useammalle lapselle? Oletko testamentannut kesämökin jollekulle? Onko kesämökki jonkun muun omistama, ja sinulla on siihen hallintaoikeus? Haluatko jonkun perivän mökin? Onko se tärkeää? Kerro! Haluaisitko periä tai oletko perinyt kesämökin? Mitä ajatuksia tämä herättää sinussa? Oliko perintövero/lahjavero ongelma? Onko vanhemmalla sukupolvella odotuksia kesämökin elämän jatkuvuudesta perheen/sukulaisten keskuudessa? Oletko kokenut riitoja tai perintökiistoja kesämökkiin liittyen? Kerro, mitä tapahtui ja miten asiassa kävi! Arveletko, että riitaa tai perintökiistaa olisi voitu millään tavalla välttää?

Taustatiedot

Taustatiedot ovat tutkimuksissa käytettäviä vastauksesi kanssa.

Yhteystiedot

Anna yhteistietosi, jos olet kiinnostunut osallistumaan mökkielämää-teemaan koskevaan haastatteluun, ja/tai jos olet kiinnostunut Culturan tulevista kyselyistä.

Mikäli olet kiinnostunut vain haastattelusta, Lena Marander-Eklund ottaa sinuun yhteyttä puhelimitse tai sähköpostitse, eikä yhteystietojasi tallenneta arkiston rekisteriin. Mikäli olet kiinnostunut vain arkiston tulevista kyselyistä, yhteystietojasi käyttävät ainoastaan arkiston henkilökunta. Jos haluat sekä osallistua haastatteluun ja saada tietoja tulevista kyselyistä, sähköpostiosoitteesi ja/tai puhelinnumerosi jaetaan Lena Marander-Eklundin kanssa joten hän voi ottaa sinuun yhteyttä haastattelua varten, ja sen jälkeen yhteystietosi ovat käytettävissä vain arkiston henkilökunnalle.

Sopimus kyselyvastauksen käytöstä ja arkistoinnista

Hyväksyn että vastaukseni ja mahdolliset liitteet sekä yhteystiedot arkistoidaan Åbo Akademin kulttuuritieteiden arkisto Culturassa missä ne säilytetään arkiston kokoelmissa ja tietokannoissa.

Vastausta saa käyttää tutkimuksissa yleisten tutkimuseettisten tapojen mukaan.

Osittainen tallennus

Tietojen lähetys

HUOM! Mikäli et halua lähettää liitteitä, valitse silti "Jatka liitteiden lähetykseen" ja sitten "Tallennus valmis", minkä jälkeen valitset "OK", ja vastaukset saapuvat meille.

Kiitos vastauksestasi!